Pravil remija je toliko kot igralcev, pravijo. Vsaka skupina kvartopircev uporablja nekatere posebne različice pravil, ki malce izstopajo od splošnih, čeprav je cilj igre remi običajno isti - čim prej se znebiti vseh kart. Treba je poudariti, da se v Sloveniji igra precej enotna vrsta remija. Igralske družbe večinoma uporabljajo dva kompleta po 52 kart (trinajst različnih kart iste barve krat štiri barve je 52). Dva kompleta sta v rabi zaradi tega, ker igro nemalokrat igra večje število igralcev. Praviloma se sicer uporablja le en igralni komplet, namenjen igri za dva do štiri igralce. Vsak igralec v igrah na območju Slovenije običajno dobi 14 kart, tisti, ki je prvi na vrsti, pa jih dobi 15. Tudi v tem primeru se slovenska pravila razlikujejo od večine tujih, saj v tujini običajno igralci na začetku prejmejo manj kart, na primer 10. Zaradi tega, ker se pri večini iger na internetu uporabljajo tako imenovana zahodna pravila igre remi, tudi na spletni strani Xremi igro s kartami remi obravnavamo na ta način. Razlika je pri razumevanju koncepta igre tako ali tako zanemarljiva. Igro remi na spletu igrata najmanj dva igralca in največ štirje, uporabljajo pa bodisi en komplet igralnih kart z 52 kartami bodisi dva kompleta (lahko tudi jokerje, a več o tem v nadaljevanju). Vsak igralec na začetku prejme določeno število kart. Cilj igre je čim prej znebiti se vseh svojih kart s tako imenovanim odprtjem in/ali z dodajanjem kart po mizi bodisi drugim igralcem bodisi na skupen kup za odlaganje kart. Kaj je odprtje? Igralec se lahko odpre na dva načina: sestaviti mora bodisi barvno lestvico (vsaj tri zaporedne karte iste barve, npr. igra_s_kartami_remiigra_s_kartami_remiigra_s_kartami_remi) bodisi tris (vsaj tri karte istega ranga, npr. kralji KKK v križu, srcu in kari). Skupen znesek teh kart mora pri večini v Sloveniji znanih iger remi znašati vsaj 51 točk, če se igralec želi odpreti. Karte se točkujejo po naslednjem vrstnem redu: številke na kartah so vredne toliko točk, kot znaša številka na karti, medtem ko so karte s podobami (Janez (J), Dama (Q) in Kralj (K)) vredne po 10 točk. As je lahko vreden 1 točko, lahko pa tudi 10 ali 11, odvisno od posamezne igre. Kjer se uporablja jokerje, so ti vredni 25 točk. Igralec lahko karte dodaja v odprte karte drugih igralcev šele, ko je sam odprt. Začetek igre praktično izgleda tako, da prvi igralec najprej kupi karto in jo vrže na kup, naslednji kupi in karto s kupa narobe obrnjenih kart ali pa s kupa odvrženih kart, nato karto vrže na kup in tako naprej. Kdor se prvi znebi vseh igralnih kart z odprtjem, je zmagovalec. Kar zadeva igranje turnirjev, ni nič drugače: zmagovalec je tisti, ki zbere bodisi največje število točk, bodisi tisti, ki ostane v igri vse do zadnjega.

Pravila igre kalooki (remi z jokerji)

Pri igri s kartami Kalooki remi se uporabljata dva igralna kompleta po 52 kart plus dva jokerja, torej je za igro potrebnih 106 kart. Vsak igralec na začetku dobi 13 igralnih kart. Igralna kart As se lahko pri igri Kalooki remi uporablja za spodnjo lestvico kart iste barve (npr. A23), zgornjo lestvico kart iste barve (npr. QKA) ali za tris (AAA) oziroma poker (AAAA), medtem ko pri Gin remiju karte As ne moremo uporabiti za zgornjo lestvico. Poleg tega igralec za odprtje potrebuje seštevek točk na odprtih kartah vsaj 51 (podobno kot v Sloveniji) in šele ko se opre, lahko karte dodaja drugim odprtim igralcem. Druge karte so vredne toliko kot znaša njihova številka ali pa deset (J, Q, K). Joker se lahko ob odprtju uporablja namesto katerekoli druge karte. Kadar ima nek igralec jokerja v svojem odprtju, lahko drug igralec s karto, ki jo predstavlja joker, jokerja zamenja in ga uporabi pri svojih načrtih (če je odprt oziroma se bo odprl). Igra Kalooki remi se od igre Gin remi razlikuje tudi v kazenskih točkah posameznih igralnih kart, potem ko eden od igralcev zmaga. Joker, ki ga pri Gin remiju ni, je tako vreden 25 kazenskih točk, As pa 11 (pri Gin remiju le 1).

Igro Kalooki remi je mogoče zmagati na dva načina:

1) GOING OUT: Igralec lahko igro le delno zaključi s potezo Going Out. Ta igralec se namreč odpre, nato pa v poznejših krogih, ko je na vrsti, z dodajanjem kart bodisi k svojemu odprtju bodisi k odprtju drugih igralcev bodisi na kupček za odvržene karte prvi ostane brez vseh kart. V tem primeru je zmagal. Drugi igralci si pišejo kazenske točke v seštevku igralnih kart, kot je bilo omenjeno nekaj vrstic nazaj.
2) GOING KALOOKI - Konec igre: Igralec lahko igro zaključi s potezo Going Kalooki. Tu se odpre in odvrže vse svoje karte naenkrat, brez uporabe igralnih kupčkov drugih igralcev. V tem primeru je zmagal. Drugi igralci si pišejo kazenske točke v seštevku igralnih kart, kot je bilo omenjeno nekaj vrstic nazaj, plus vsak igralec dodatnih 25 kazenskih točk. Zmagovalec vselej prejme vsaj 75 % skupnega vložka v igro.
Pravila igre Gin remi. Slovar angleških izrazov.

pravila_igre_remi

NAJBOLJŠA ZABAVA NA SPLETU TA HIP remi ZAKAJ NE BI POSKUSILI REMIJA?


Copyright Xremi Team 2008. All right reserved. Prepovedano kopiranje vsebine strani.